Jezelf zijn? Duh, dat ben ik toch al? In je kracht staan tip 6 – januari 2015

Ik wens jou een heel gelukkig, gezond en vooral liefdevol 2015! Dat al je dromen uit mogen komen.

Iedereen lijkt het te roepen de laatste tijd. “Ben nou maar gewoon jezelf”.
Ja duh, natuurlijk ben ik mezelf, wie zou ik anders moeten zijn?

Hoe bedoelen ze dat nou: jezelf zijn?
Wat wordt er nou werkelijk bedoelt met “jezelf zijn”? En wanneer ben je dan jezelf? Het was iets waar ik lang op heb moeten puzzelen. In eerste instantie kon ik er echt boos om worden als mensen zeiden dat ik mezelf moest zijn. Ja, hoe dan? Hoezo ben ik nu niet mezelf? En wie ben ik dan als ik mezelf ben? Ben ik dan een totaal ander persoon? Dat wilde ik helemaal niet. Het was toch goed zoals ik was? Waarom zou ik me moeten veranderen? Waarom zou ik me moeten veranderen om mezelf te kunnen zijn? Pfff, ik werd daar zo moe van en ik begreep ze niet. Ze moesten me maar accepteren zoals ik ben.

Stukje bij beetje heb ik mijn verzet losgelaten en ben ik gaan begrijpen wat men nu bedoelde met “jezelf zijn”. Natuurlijk ben je nu al jezelf, maar vaak zit er angst op diverse gebieden. Ik zelf durfde bijvoorbeeld ’s-avonds laat, als het donker was, echt onze hond niet in het park meer uit te laten. Wie weet wie ik allemaal tegen zou komen en wat die zouden doen. Mij niet gezien. Gelukkig was mijn man altijd bereid de laatste ronde te doen met onze hond. Maar als hij ziek was moest ik het doen, nou mooi dat ik het park niet in ging. De hond moest het maar langs de kant van de weg doen.

Ook stoorde ik me vaak aan bepaalde situaties. (Soms nog steeds wel hoor, maar daar wordt aan gewerkt ;-).) Nu stoor ik mij bijvoorbeeld aan het feit dat ze onze hond keihard laten blaffen. Ik vind het vervelend voor de buren, maar ook voor mezelf, ik kan echt niet tegen harde geluiden.

En ik oordeelde vaak te snel. Onbedoeld natuurlijk. Maar als er weer zo’n slome gast voor me reed, dan kon ik weleens mopperen. Maar je weet niet wat er aan de hand is. Misschien heeft ie net slecht nieuws gekregen en is ie daarom niet met zijn aandacht bij het rijden. Je weet het niet, dus kun je er geen oordeel over geven. Je kunt alleen constateren dat hij te langzaam rijdt.

Ook baalde ik weleens van mezelf als ik niet heb durven zeggen (gebrek aan zelfvertrouwen, lef) wat ik eigenlijk had moeten/willen zeggen. Dan houd ik teveel rekening met de ander in plaats van met mezelf. Zoals de wieldoppen van mijn auto. Toen ik mijn auto een paar jaar terug kocht zaten er van die dure  (metalen) wieldoppen op. Van mij hoefde dat niet, kunststof doppen vind ik ook prima. Ik moest ook flink bijbetalen voor die dure doppen. Uiteindelijk heb ik er toch in toegestemd ze te laten zitten. De verkoper had me omgepraat, naar mijn idee omdat hij geen zin had om voor het bedrag van mijn auto zoveel tijd kwijt te zijn om die doppen te moeten wisselen.

Kortom, je bent nog niet jezelf als je tegen allerlei dingen oploopt waardoor je niet de dingen doet die je eigenlijk zou willen doen. Als je niet volledig in je eigen kracht staat en je nog teveel aantrekt van wat anderen van jou vinden.

Wat is zo fijn aan jezelf zijn?
Je bent vol zelfvertrouwen.
Je hebt je angsten aan de kant gezet en hebt je angst verruilt voor liefde voor jezelf.
Je bent meer uit je denken en je vertrouwt meer op je gevoel.
Je komt op voor jezelf door middel van communicatie.
Je kunt volop genieten van dat wat is op dit moment in je leven.
Je oordeelt een stuk minder of helemaal niet meer.

Wat levert het mij nu werkelijk op?

 • Doordat je vol zelfvertrouwen bent, zul je meer doen wat jij wilt doen.
 • Doordat je angsten zijn verdwenen kom je toe om de dingen te doen waarvan je wel droomde maar ze niet durfde te doen.
 • Je kunt weer lekker slapen ‘s-nachts.
 • Doordat je op je gevoel vertrouwt word je hoofd een stuk leger en komt er veel meer rust in je leven. Je moet niet meer van alles van jezelf. Wat komt, dat komt. Het geeft zoveel meer tijd.
 • Eindelijk durf je voluit te spreken en je emoties te uiten. Ze mogen je kwetsbaarheid zien want dat is wie je bent.
 • Het genieten lukt nu omdat je angsten je niet meer in de weg zitten en je op je gevoel durft te vertrouwen.
 • Je irriteert of stoort je aan zoveel dingen en mensen minder doordat je meer begrip hebt gekregen en blokkades bij jezelf hebt los durven laten. En dat is heerlijk.

Voor mij betekent bovenstaande, dat ik al een behoorlijk eind op weg ben om mezelf te zijn. Maar ook ik ben er nog niet. Maar ik ben nu wel bereid om ervoor te gaan om mezelf te zijn. Want dat maakt mijn leven makkelijker. Er komen mensen op je pad die ook die weg volgen en die dus ook minder oordelen.

Het is makkelijk gezegd, maar hoe pak ik dat aan?
Tja, ik had er ook hulp bij nodig. Dat komt omdat het vaak te maken heeft met blokkades die je in je leven opgelopen hebt, of bij je geboorte al meegenomen hebt.  En als je die blokkades niet oplost blijft het moeilijk om het anders te doen, al wil je het nog zo graag.
Ik wilde heel graag dat iemand mijn hand vast hield en mij er doorheen bracht. Dus ik ben naar allerlei therapeuten gegaan. En allemaal hebben ze mij een stuk of stukje verder geholpen. Want ieder persoon volgt zijn eigen weg. En op het ene moment past de ene therapeut bij mij, omdat die het stukje wat ik moet doorbreken al gehad heeft, en het andere moment heb ik een andere therapeut nodig.

Nu voelt het voor mij als mijn beurt om jou te helpen op jouw pad. En ik sta werkelijk te trappelen van ongeduld om jou daarin te mogen begeleiden. Eigenlijk al vanaf het begin dat ik zelf het proces in ben gegaan. Maar ik begrijp nu ook wel dat dat veel te vroeg was. Maar ik ben nu eenmaal iemand die graag anderen helpt.

info@boostofenergy.nl 
tel.nr.: 06 – 171 3535 8
http://www.boostofenergy.nl

Alvast een paar tips om het in de praktijk te kunnen brengen:

 1. als je kritiek krijgt van een ander en het raakt je, dan is het een les voor jou. Welke? Geen idee, dat is voor iedereen anders. Maar het zou kunnen dat je moet leren voor jezelf op te komen. Dat je het op je eigen manier mag doen.
 2. als je oordeelt, bedenk dan dat je niet weet wat er in de ander omgaat en hoe het komt dat een persoon zo doet of is. Laat je oordeel dan meteen weer los.
 3. ontvang complimenten, wijs ze niet af. Want daarmee wijs je jezelf af. Als je ze ontvangt is dat een teken dat je van jezelf houdt.
 4. blijf altijd eerlijk, juist ook naar jezelf toe. Waarom zou je om de waarheid heen draaien? Omdat je zou willen dat je anders bent? Ook dat is een teken dat je niet volledig van jezelf houdt. En als iemand vraagt wat je van zijn/haar nieuwe kleren vindt? Dan zeg je eerlijk wat je ervan vindt, daar heeft zo’n persoon toch veel meer aan? Breng het wel liefdevol. En heb je geen zin in een afspraak, geef dat dan ook aan. Wat heb je er aan om chagrijnig je dag door te brengen, dat brengt die ander ook niks.
 5. doorbreek je angst door in kleine stapjes iets tóch te doen. Je zult merken dat het reuze meevalt. En fouten zijn er om van te leren dus in feite kun je niets fout doen.

Warme groet, Brigitte

Graag nodig ik je uit om je in te schrijven voor mijn maandelijkse tips om in je kracht te staan. Je ontvangt hem dan vanzelf maandelijks via e-mail. Schrijf je hier in!

Tevens ontvang je dan mijn GRATIS meditatie. Zodat je (nog meer) liefde voor jezelf zult kunnen krijgen, wat je helpt in je kracht te komen staan!

Boost of Energy
e-mail:       info@boostofenergy.nl
tel.nr.:        06-171 3535 8
website:    www.boostofenergy.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s