8 Tips/redenen om perfectionisme af te (willen) leren. Nieuwsbrief 20 – maart 2016

Laatst pas drong tot me door dat ik eigenlijk best perfectionistisch ben of eigenlijk was. In ieder geval voor mijn werkgevers. Als je bij mij thuis komt is dat zeker niet het geval. Waarschijnlijk omdat ik thuis mezelf kan zijn. Ik stond er altijd in met het idee dat als ik ergens voor betaald krijg, ik ook goed werk dien af te leveren. En die stelling heb ik nog steeds. Maar je hoeft natuurlijk niet te overdrijven.

Ik denk nu dat er onbewust ook nog een andere reden mee heeft gespeeld. Onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen, misschien zelfs wel een stukje faalangst.
Als je je voor 200% hebt gegeven dan hoef je je daar in ieder geval niet onzeker over te voelen. Want beter dan dat kun je gewoon niet. En dan maar hopen dat ze dat waarderen, waardoor ze datgene aan jou – wat je zelf niet zo prettig vindt –  voor lief zullen nemen.

Hoe komt het dat jij perfectionistisch bent? Hieronder een paar redenen waardoor jij wellicht je perfectionisme hebt ontwikkeld.

 • Om je onzekerheid/zelfvertrouwen en/of faalangst te verbergen.
 • Om het te compenseren voor iets anders waarvan jij vindt dat je er niet goed in bent. Of anderen aan jou hebben aangegeven dat ze vinden dat je er niet goed in bent. (Laat mij dat maar doen, dat kun jij toch niet.) Misschien heb je dat net iets te vaak gehoord.
 • Omdat je zo bent opgevoed en het over hebt genomen.
 • Omdat je hooggevoelig bent en het de ander teveel naar de zin wilt maken.

Is het nodig om perfectionistisch te zijn? Ik denk het niet. Als je iets 100% doet, is het toch ook goed genoeg! Bovendien zorgt het ervoor dat je teveel in je hoofd zit in plaats van in je gevoel. Je krijgt je lijstje vaak niet af van dingen die gedaan moeten worden waardoor je je weer schuldig voelt dat je het niet voor elkaar hebt gekregen het af te werken. Je er gestrest van raakt en misschien ook wel teleurgesteld als je de tijd niet krijgt of hebt om het perfect te doen.

Vandaar hier acht tips/redenen om het af te (willen) leren:

 • Waarom voel jij je onzeker? Denk jij dat je iets niet zo goed kunt dan de ander? Dat zou natuurlijk zo maar kunnen zijn. Maar is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Die ander kan weer iets niet waar jij weer heel goed in bent. Zo is iedereen wel ergens goed in. Je zult dat alleen niet zo snel ontdekken in de ander, omdat veel mensen datgene waar ze niet goed in zijn zullen verbergen voor de ander.
 • Je kunt je ook onzeker voelen over je uiterlijk. Maar het is maar net hoe je er zelf mee omgaat. Kun jij ook van jezelf houden met een wat minder mooi uiterlijk? Want als jij leert om van jezelf te houden en positief te zijn dan zullen anderen ook heel anders naar je gaan kijken. Want ze voelen op de één of andere manier dat de energie om jou heen veranderd is. Kijk eens naar wat je wel heel mooi vindt aan jezelf en focus je meer daarop. Anderen kijken ook heel anders naar jou dan jij zelf. Vraag eens aan een aantal mensen wat ze het minst mooi en het mooist aan jou vinden? Ik denk dat je dan verschillende antwoorden zult krijgen. Misschien heb je hem al eens gezien, maar deze vrouw zal je vast inspireren. http://www.lindanieuws.nl/wereldwijven/josedevries/lelijkste-vrouw-op-aarde-laat-van-zich-horen/
 • Of voel jij je onzeker doordat de ander veel meer weet en mondeling goed uit de voeten kan? Dit is de onzekerheid die bij mij de overhand heeft. Al op de lagere school vond ik mezelf maar dom ten opzichte van veel klasgenoten. Ik kende de tafeltjes niet uit mijn hoofd en rekenen is nog steeds lastig. Vaak dacht ik ook gewoon teveel door, terwijl het antwoord veel makkelijker was dan dat ik dacht. Ik ging steeds met hakken over de sloot naar de volgende klas. Tenslotte bleef ik in de 5e klas zitten en wilde school mij naar de huishoudschool sturen. Mijn ouders geloofden wel in mij en uiteindelijk ben ik op de mavo terecht gekomen. Een super leuke mavo dus dat was tevens mijn leukste schooltijd.  Maar ik weet nu dat ik het wel kan (uiteindelijk heb ik een HBO opleiding afgerond) en dat het voor mij niet uit maakt of ik heel slim ben of niet. Want ik heb het niet nodig in waar mijn passie ligt.  En dat is energetisch therapeut zijn. Wat helpt is positief blijven en met heel je hart erin geloven dat het je gaat lukken. En je zult zien dat het dan ook lukt! Ik kan daar legio voorbeelden van noemen, dat als ik iets echt met heel mijn hart wilde, ik het ook kreeg. Vergelijk je niet met de ander, dat frustreert alleen maar, kijk naar wat je wel kunt. Dat stukje mondelinge vaardigheid, daar ben ik nog mee bezig. Maar het lukt me steeds beter. Ook mijn mening telt! Net zoals de mening van ieder ander.
 • Weet dat je niet de enige bent die perfectionistisch is en dat daar vaak wat aan vooraf gegaan is. Laat het los, laat zien wie je werkelijk bent. Fouten maken mag, want daarvan kun je juist leren!
 • Als je minder perfectionistisch bent heb je meer tijd en energie over om eens lekker te relaxen of leuke dingen te doen. Je zult je ook minder gestrest voelen.
 • Zelfs als je iets perfectionistisch doet kun je nog op je falie krijgen. Ik heb het zelf meegemaakt. We hadden ergens een uur de tijd voor om het te doen, ik deed het in 3 kwartier (netjes) maar de rest in een half uur (lag nog steeds vuil). Maar in plaats dat tegen hen werd gezegd dat het schoner moest, werd er tegen mij gezegd dat ik sneller moest werken. Ik stond versteld. Dus laat de overdreven perfectie los, niemand zit daar op te wachten. Doe wat je doet goed, dat is echt goed genoeg!
 • Niemand, echt niemand is perfect. (Al mag je dat wel van jezelf denken en ernaar leven ;-), zolang je niet doorslaat naar de andere kant.) We zijn hier allemaal om onze lessen te leren. Ieder huisje heeft zijn kruisje, alleen praten velen daar niet over. Kijk positief naar jezelf, dan ga je er ook naar leven.
 • Help jij anderen graag en ben je daardoor perfectionistisch? Leer de ander hoe die het zelf kan doen, daar bouwen ze zelfvertrouwen mee op en jij zult het rustiger aan kunnen gaan doen. En gaat het om iemand die echt hard jouw hulp nodig heeft? Misschien kan hij of zij iets anders voor jou terug doen? Maar als je iets vanuit je hart doet is het altijd goed, want dan kost het je geen moeite.

Deze nieuwsbrief heb ik diverse keren uitgesteld om te gaan schrijven. Hoe moest ik het aanpakken? Ook weer meerdere malen overheen gelezen, herschreven, aangepast. En dan nog blijf ik onzeker of het goed is. Maar wat is goed? De één zal het aanspreken en de ander opent de nieuwsbrief niet eens. En ja, je kunt niet altijd een topprestatie leveren, maar ook dat is prima. Dus, hierbij mijn nieuwsbrief over perfectionisme, die waarschijnlijk niet helemaal perfect zal zijn.

Tot de volgende maand.

Warme groet,

Brigitte

Boost of Energy
e-mail: info@boostofenergy.nl
tel.nr.: 06-171 3535 8
website: www.boostofenergy.nl

Graag nodig ik je uit om je in te schrijven voor mijn maandelijkse tips om in je kracht te staan. Je ontvangt hem dan vanzelf maandelijks via e-mail. Schrijf je hier in!

Tevens ontvang je dan mijn GRATIS meditatie. Zodat je (nog meer) liefde voor jezelf zult kunnen krijgen, wat je helpt in je kracht te komen staan!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s