Loslaten door meer liefde voor jezelf te creëren. Nieuwsbrief 24 – juli 2016

Tjonge, ik ben de afgelopen maanden weer flink met de neus op de feiten gedrukt. Ik ben er nog (lang?) niet. En zal ook de rest van mijn leven hier op aarde aan mezelf aan het werken zijn. Soms is dat vermoeiend en emotioneel maar meestal vind ik het erg interessant. Ik hoorde net overigens dat als het vermoeiend is, dat je dan in de weerstand zit. Je hebt er dan moeite mee om je eraan over te geven. Innerlijk gevecht.

Ik heb laatst een reading gekregen en ik mag nog liever zijn naar mezelf toe en daardoor zal ik mijn kinderen ook meer los kunnen laten en ze hun eigen fouten laten maken. Want doordat ik het mezelf zo moeilijk maak, maak ik het vaak ook moeilijk voor mijn gezinsleden. En dat doe ik niet bewust, dat is gewoon zo ingesleten. Ik heb dat van huis uit ook zo mee gekregen. Ik ben de niet welkome redder in nood. En het is beter om een helper te zijn, wanneer ze je dat vragen. En niet wanneer jij iets ziet wat volgens jou anders zou kunnen. Gewoon omdat jij denkt of verwacht dat het op jouw manier beter zal verlopen. Want daarmee leert de ander niet hun eigen fouten te maken en juist van fouten maken kun je leren.

Maar dat valt nog niet mee, omdat je de ander de pijn wilt besparen. Ook speelt angst een rol, want wat zal er gebeuren als er een fout gemaakt wordt. Hoe anders zal het dan lopen? Want jij weet immers dat het ook goed had kunnen gaan. Maar daarmee geef je de ander geen vertrouwen. Het vertrouwen dat ie het zelf kan, en dat het wel weer goed komt, ook al gaat het niet zoals gepland.

Dit alles heeft echter te maken met liefde voor jezelf. Als je, zoals ik, te streng bent voor jezelf. Als alles volgens een vast stramien moet gaan, volgens jouw regels, dan is dat niet echt liefdevol. Laat los, laat los. Wordt van een redder een helper.

Onderstaande komt uit de dramadriehoek volgens Karpman. De bedoeling van elke redder is goed en je zult vast niet bewust op zoek zijn naar een triomfantelijk gevoel. Tenminste, ik niet.

Redder: houdt het “slachtoffer” afhankelijk en vertrouwt niet in andermans kunnen. De redder is veelal op zoek naar manieren om een triomfantelijk gevoel over zichzelf te krijgen en zich op die manier goed te voelen over zichzelf.

Ex-redder (helper): is liefdevol en zorgzaam geworden. De redder behandelt de ander als een gelijkwaardige in plaats van die ander te beleren en zichzelf boven die ander te plaatsen. Met andere woorden, de redder is nu koesterend en warm. De ex-redder redt niet meer maar helpt anderen.

Hierdoor krijg je veel meer tijd voor jezelf en kun je meer ontspannen door het leven gaan. Je hoeft namelijk alleen nog maar op jezelf te letten. En pas als de ander het vraagt bied jij je hulp aan. Zo simpel kan het zijn.
Bovendien geeft het ook voordelen voor degene die jij wilt “redden”. Hij of zij kan nu:

  • leren van eigen fouten
  • eigen keuzes leren maken
  • zelfstandig worden
  • zelfvertrouwen opbouwen

Enkele tips:

  • Probeer vooral op jezelf te letten.
  • Ontneem de ander niks uit handen. Tenzij de ander je om hulp vraagt.
  • Zie je de ander een “fout” maken, vraag dan eerst of hij of zij hulp nodig heeft als je de behoefte voelt toch iets te doen.
  • Ga je toch een keer in de rol van redder zitten, vergeef jezelf dan en zeg “ik hou van jou” tegen jezelf.
  • Vraag de ander jou erop te wijzen als je redder speelt i.p.v. helper.

Ik denk dat iedereen weleens de rol van redder aanneemt. De één wat vaker dan de ander. Maar voor degene die jij probeert te redden heeft het meer negatieve dan positieve gevolgen. Succes met het transformeren van redder naar helper!

Als afsluiting, ik mag wat liever zijn voor mezelf. Vandaar dat ik mijn nieuwsbrief voortaan verstuur als het voor mij goed voelt en ik vanuit mijn gevoel kan schrijven. De nieuwsbrieven zullen misschien niet meer elke maand precies op de 1e verzonden worden. Ik heb nu nog geen idee hoe het proces zal verlopen, maar ik zal je zeker op de hoogte houden. Tot de volgende nieuwsbrief! Geniet intussen van dat wat op jouw pad komt, go with the flow.

Lieve groet,

Brigitte
Boost of Energy
e-mail: info@boostofenergy.nl
tel.nr.: 06-171 3535 8
website: www.boostofenergy.nl

Graag nodig ik je uit om je in te schrijven voor mijn maandelijkse tips om in je kracht te staan. Je ontvangt hem dan vanzelf maandelijks via e-mail. Schrijf je hier in!

Tevens ontvang je dan mijn GRATIS meditatie. Zodat je (nog meer) liefde voor jezelf zult kunnen krijgen, wat je helpt in je kracht te komen staan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s