Durf jij om hulp te vragen? Nieuwsbrief nr. 27 – oktober 2016

Tip: lees het ook als jij wél om hulp durft te vragen, er zal misschien een beter begrip zijn voor degenen om jou heen die het niet durven te vragen.

Ik had laatst een handlezing en Truus van het handlezen kon aan mijn handen zien dat ik moeite heb om hulp te vragen aan een ander. Dat zit er bij mij vanaf de geboorte af aan al in. Nou staat één hand voor het verleden en de ander voor het nu. Je kunt dus je gewoontes wijzigen.

Maar hoe komt dat nou dat veel mensen graag de ander een handje helpen, maar zelf geen hulp vragen!  Dat zal bij een ieder een andere oorzaak hebben.

Meestal vraag ik niet om hulp omdat ik het zelf sneller gedaan krijg. Of ik ben te eigenwijs om om hulp te vragen. Bovendien doen zij het vaak anders dan ik in mijn hoofd heb en duurt de uitleg vaak langer dan wanneer ik het zelf maar even doe. Of ze doen het op hun eigen tijd en ik wil het nú gedaan hebben!

Maar wat is nu de precieze oorzaak? In ieder geval zie ik er perfectionisme in. En vanuit eigenbelang heb ik in het verleden ook teveel op me genomen om gewaardeerd te worden. En ik moet mijn kracht en macht aan de ander geven… oei.

Misschien heb je nog nooit erover nagedacht wat er nou de oorzaak van zou kunnen zijn dat je niet om hulp durft te vragen en kan alleen het weten daarvan je al vooruit helpen. Je kunt dan gericht daarmee aan de slag gaan.

Mogelijke oorzaken:

 • Moeite om voor jezelf op te komen. (1e chakra)
 • Vanuit eigenbelang teveel op je nemen (om gezien of gewaardeerd te worden). (2e chakra)
 • Gebukt gaan onder lasten die je jezelf oplegt en dan nog niet permitteren om duidelijk nee te zeggen. Je afhankelijk opstellen. (2e chakra)
 • Gebrek aan zelfvertrouwen. (3e chakra)
 • Perfectionisme. (3e chakra)
 • Kracht en macht aan ander geven, slachtofferrol. (3e chakra)
 • Moeite met contact maken. (4e chakra)
 • Moeite met het werkelijk zeggen wat je wilt zeggen. (5e chakra)

Je ziet dat de oorzaken weer samenhangen met verschillende chakra’s. Sommige chakra’s staan in verband met elkaar. Ook kan het zo zijn dat je 5e chakra geblokkeerd is maar dat de oorzaak daarvan ligt in je 2e chakra. Je weet nu echter globaal in welke richting je het kunt zoeken.

Laat ik bij het 1e chakra beginnen, moeite hebben om voor jezelf op te komen.
Het 1e chakra treedt meteen in werking zodra je wordt geboren. Of zelfs al tijdens de zwangerschap van je moeder. Als daar dingen gebeuren waardoor jij je niet meer veilig voelt en/of welkom dan zit er meteen al een blokkade op de doorstroming in je 1e chakra. Maar misschien heb jij dit wel meegenomen naar dit leven om ervan te leren en het voor eens en voor altijd achter je te laten. Als je continu tegen dingen aanloopt waarbij je voor jezelf op dient te komen dan zal dat een les voor je zijn. Het houdt pas op wanneer jij hebt geleerd wél voor jezelf op te komen. Want dan heb je die les namelijk niet meer nodig.

En dat geldt voor alle bovengenoemde oorzaken. Wanneer iets zich continu herhaald in je leven, dan kun je dat maar beter op zien te lossen. Want wanneer je er anders mee om gaat, zul je merken dat het niet meer op je pad komt.

Het 2e chakra heeft te maken met houden van het leven, sexualiteit en creativiteit. Maar hoe kun je van het leven gaan houden als je teveel met jezelf bezig bent, op een negatieve manier? Je maakt het je daar zelf alleen maar moeilijk mee. Laat ook de controle los, je hebt daar toch geen grip op.

Het 3e chakra is je zonnevlecht en zit net boven je navel. Het staat voor zelfvertrouwen en is o.a. verbonden met je milt (weerstand).
Vertrouw  jezelf om wie je bent. Niet willen bewijzen aan jezelf dat je het echt wel kunt. Je hoeft niet alles te kunnen. Als je het aan de ander over laat dan zou je daar nog van kunnen leren en kun je het misschien de volgende keer wel zelf. En misschien ook niet en dat is ook goed. Perfectionisme heeft vaak te maken met onzekerheid. Je verbergt dat dan achter perfectionistisch gedrag. En dat maakt samen dat je het lastig vindt om om hulp te vragen. Eén omdat je wilt dat de ander het net zo netjes en voorzichtig doet als jij zelf en twee, omdat je onzeker bent vind je het moeilijk iets te vragen aan de ander. Zo ontstaat vaak ook een burn-out.
Als je je kracht en macht aan de ander geeft dan ga je in de slachtofferrol zitten, denk je. Je laat het wel uit je hoofd om die ander iets te vragen, gewoon omdat je onzeker bent en een gebrek aan zelfvertrouwen hebt en je afvraagt of  men je, als je het aan de ander over laat, nog wel goed genoeg vindt.

Als je moeite hebt met contact maken (heeft o.a. te maken met een gebrek aan zelf-liefde 4e chakra), zul je als vanzelf niemand hebben om hulp aan te vragen, maar dat ook al helemaal niet aandurven.

En als je moeite hebt met werkelijk zeggen wat je wilt zeggen, 5e chakra, dan zal hulp vragen ook lastig zijn. Dit heeft met je keelchakra te maken. Daar zit je communicatie en het uiten van gevoelens. Ook kun je moeite hebben om met je gevoel in contact te komen.

Het mooie is dat bovenstaande allemaal te veranderen is. Je hoeft niet te accepteren van jezelf dat je niet om hulp durft te vragen.

Wat kun je doen:

 • Zoek eerst wat voor jou de belangrijkste oorzaak is van het niet om hulp durven vragen. Het kan ook zo zijn dat het een andere oorzaak heeft dan hierboven genoemd. Het zal best dat ik niet alles opgenoemd heb.
 • Als je hulp nodig hebt maar het niet vraagt, denk op dat moment na of de oorzaak die je dacht dat het zou hebben van het niet vragen, ook klopt.
 • De volgende keer dat je hulp nodig hebt ga je er ook om vragen. Vraag het aan iemand bij wie jij je op je gemak voelt. Durf je het niet face to face te vragen maar wel aan de telefoon, kies dan daarvoor. Of stuur een berichtje via Whatsapp als je het via die weg wel durft. Kijk wat je wél aandurft. Denk in oplossingen in plaats van in problemen.
 • Of oefen eens met een vreemde in bijvoorbeeld de supermarkt. Vraag eens of iemand weet waar een bepaald product staat. Of misschien kun je ergens niet bij en vraag je of ze je helpen het te pakken. Ga erin oefenen.
 • En werk aan de chakra’s. Daar kan en wil ik je graag bij meehelpen. In mijn praktijk en/of via de glazen. Je zult intussen wel weten waar me te vinden ;-). Maar bij deze nog een keer. Bel 06-17135358 tot 20.00 uur of mail naar info@boostofenergy.nl .

Graag tot de volgende maand :-). En ga lekker hulp vragen!

Warme groet,

Brigitte
Boost of Energy
e-mail: info@boostofenergy.nl
tel.nr.: 06-171 3535 8
website: www.boostofenergy.nl

Graag nodig ik je uit om je in te schrijven voor mijn maandelijkse tips om in je kracht te staan. Je ontvangt hem dan vanzelf maandelijks via e-mail. Schrijf je hier in!

Tevens ontvang je dan mijn GRATIS meditatie. Zodat je (nog meer) liefde voor jezelf zult kunnen krijgen, wat je helpt in je kracht te komen staan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s